Gondolatébresztés 9.

Őszentsége a Dalai Láma„Mélyen hiszek abban, hogy az igazi spirituális változás nem azért következik be, mert imádkozunk, és azt kívánjuk, tűnjenek el tudatunkból a negatív tartalmak és csak a pozitívak virágozzanak benne. Meghatározott erőfeszítések szükségesek hozzá, és ezek az erőfeszítések azon alapulnak, mennyire értjük meg a tudat és a különféle érzelmi és pszichikai állapotok kölcsönhatásait, melyek valós spirituális előrehaladáshoz vezetnek minket. Ha azt kívánjuk, mérséklődjön bennünk a negatív érzelmek hatása, meg kell keresni az okokat, és el kell bánni velük. Gyökerestől kell kiirtani őket. Ugyanakkor össze kell szednünk mentális erőnket, hogy szembeszállhassunk velük – ezt nevezhetnénk ellenméregnek. Így juthat el fokozatosan a meditáló a kívánatos mentális állapotokba.”

Őszentsége a Dalai Láma: Nyitott szívvel

BuddhaA MI utunkat csak MI magunk járhatjuk! Senki nem oldja meg helyettünk a megoldandó feladatainkat, nem végzi el helyettünk a lelki munkálatainkat. Felszínre kell hoznunk a belül zajló érzelmi harcot, félelmeket, kétségeket, negatív érzéseket. Egy lelki segítőnek megfogalmazva, hangosan kimondva tudatosítjuk azokat, kapunk visszacsatolásokat, és megosztva velünk saját tapasztalásait, segíthet nekünk haladni az utunkon. Két ember között a híd a kommunikáció. Napjainkból sajnos kikopni látszik, pedig nagy szükség és igény van rá a jelenben is.

Kérlek, beszélgess, kérdezz, és figyelmesen, szeretettel hallgasd meg azokat az embereket, akik fontos szerepet töltenek be az életedben. Így lehet, hogy többet teszel értük, mint gondolnád.